Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 1/2012 den 14/1 2012

Innehåll:

1. Regeringen får e-postadress på svenska
2. Mer än sexhundra exemplar av Språkförsvarets antologi har distribuerats
3. Engelskan i reklamen – Språkförsvarets nästa bokprojekt
4. Gå med i Språkförsvaret!
5. Avbeställning av nyhetsbrevet.


I. REGERINGEN FÅR E-POSTADRESS PÅ SVENSKA

Anders Orrenius berättade i Riksdag & Departement den 12/1 att regeringskansliet kommer att skaffa sig e-postadresser på svenska. Samtliga anställda på regeringskansliet kommer att gå över till @regeringskansliet.se till sommaren. Nu skriver man exempelvis [email protected].


Kritiken mot de engelskspråkiga e-postadresserna har funnits länge, förmodligen alltsedan 1994, då de infördes. Språkförsvaret har kritiserat dem alltsedan organisationens bildande 2005. Den avgörande vändningen kom i och med språklagens antagande 2009, vilket också ledde till att Olle Josephson, f.d. chef på Språkrådet, och Språkförsvaret sommaren 2009 JO-anmälde regeringen. JO gick på anmälarnas linje och prickade regeringen.
Samtidigt vill vi erinra om att Riksdag & Departement gick ut med samma besked våren 2011, men att övergången då rann ut i sanden.

II. MER ÄN SEXHUNDRA EXEMPLAR AV SPRÅKFÖRSVARETS ANTOLOGI OM SVENSKA SPRÅKET HAR DISTRIBUERATS

 

Språkförsvaret har nyligen gett ut antologin ”Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva” (ISBN 978-91-633-9292-4).  Boken är inbunden och på 153 sidor. Upplaga 1000 exemplar. Den finns att beställa hos nätbokhandlare som AdLibris, Aniara, Bokia, Bokliv, Bokus, Ord & Bok, Skivlagret, Svensk Bokhandel och via enskilda bokhandlare.

Marika Tandefelt, professor i svenska vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors, skrev ett sakkunnigutlåtande (underlag i samband med bidragsansökningar) den 3/9, som lades ut för första gången idag på Språkförsvarets webbplats. Nella Bergström har omtalat antologin i Gård & Torp  liksom Ylva Burman i Svenska Dagbladets språkblogg den 11/11. Den har  också recenserats av Lennart Hjelmstedt i Blekinge Läns Tidning/Sydöstran  den 14/10, Benny Holmberg i Tidningen Kulturen den 16/10, Martin Rundkvist i bloggen  Aardvarchaeology den 1/11, Bo Degerman i Dala-Demokraten den 14/11 och Thomas Rosenberg i Läraren den 17/11 och John Chrispinsson i SVT1:s program ”Go´kväll” den 25/11, Jørgen Christian Wind Nielsen i Sprog & Samfund december 2011, Östen Dahl i Lingvistbloggen 18/12, Barbara Brädefors i  Riktpunkt, Daniel Erlandsson i Östgöta-Correspondenten 9/1 2012 och Arild Hald Kierkegaard i Sprogmuseet 12/1 2012. Antologin har också anmälts av Bibliotekstjänst, men denna anmälan kan inte länkas eller läggas ut som textdokument. Fler recensioner är på väg.


Köp Språkförsvarets antologi – den är ett viktigt språkhistoriskt dokument och lämpar sig dessutom utmärkt som presentbok!

III. ENGELSKAN I REKLAMEN – SPRÅKFÖRSVARETS NÄSTA BOKPROJEKT


Språkförsvarets styrelse har beslutat att nästa bokprojekt ska handla om engelskan i svensk reklam. Som de flesta känner till, genomförde vi en kampanj våren 2010. Kampanjen bestod av en enkätundersökning riktad till annonserande storföretag och reklambyråer och ett seminarium, som väckte viss uppmärksamhet i branschtidningar och reklambloggar. Tyvärr följde vi aldrig upp kampanjen med artiklar.


Engelskan i svensk reklam underminerar svenska språkets ställning och är svår att bekämpa med tanke på att aktörerna är mycket resursstarka. Språklagen berör överhuvudtaget inte den privata sektorn. Det har gjorts några omfattande undersökningar i Sverige (2004), Norge och Holland, som samtliga visar att konsumenterna föredrar reklam på sina modersmål. Språkförsvaret har föreslagit Språkrådet att genomföra liknande undersökningar som det norska Språkrådet. Det är inget som Språkförsvaret klarar av att finansiera, eftersom en gallupundersökning måste omfatta runt tusen respondenter för att gälla som representativ.


Såvitt vi vet har inga kritiska böcker om reklamspråket, speciellt inte med fokus på engelskan, publicerats i Sverige. Det mesta som har skrivits i artikelform, inklusive från Språkförsvaret, har handlat om enskilda fall och kan beskrivas som punktinsatser.


Detta betyder att boken måste innehålla nyskrivet material. Det betyder vidare att vi måste hitta skribenter – många utanför våra egna led – och att vi behöver idéer och uppslag till olika infallsvinklar. Lämplig form är förmodligen en tematisk antologi.


Vi befinner oss alltså i en hjärnstormningsfas och ser fram emot många förslag från sympatisörer och intresserade. Det kan gälla infallsvinklar, fallstudier, förslag på skribenter och t.o.m. utarbetade artiklar.  Skriv i så fall till [email protected]!


IV. GÅ MED I SPRÅKFÖRSVARET!


Språkförsvaret är den enda gräsrotsorganisationen i Sverige som försvarar svenska språket gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad och som förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse.  Språkförsvaret fokuserar alltså på svenska språkets ställning.

Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och absolut inte knutet till ett visst parti. Alla medlemmar i Språkförsvaret arbetar ideellt och varje krona i medlemsintäkter plöjs ner i seminarier och i webbplatsen. Ju flera medlemmar vi blir, desto mera kan vi uträtta i fråga om opinionsbildning. Om du redan anser att Språkförsvaret gör nytta, finns det all anledning att ansluta sig. Fråga inte vad andra kan göra för svenska språket utan vad du kan göra.

Medlemskap kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här! Alla inbetalningar som görs före årsskiftet, gäller för 2012.

Det finns också en växande grupp på Facebook, som heter Språkförsvarets vänner.

V. AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***
Nätverket Språkförsvaret
www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: [email protected]
             [email protected]

Kontaktpersoner:

Olle Käll - tel: 026 659188
Per-Åke Lindblom - tel: 070 7782302    
Hillo Nordström - tel: 070 5356056
Arne Rubensson - tel: 070 5355501