Innehåll:
1. Språkförsvaret använder å, ä och ö i sin synliga webbadress
2. Språkförsvaret och Verein Deutscher Sprache formaliserar samarbetet
3. Pressmeddelanden som tagit skruv
4. Webbomröstning om filmtitlar i nätdagboken
5. TNC har utkommit med ”Basord i våra fackspråk”
6. 725 exemplar av Språkförsvarets antologi om svenska språket har distribuerats
7. Engelskan i reklamen – Språkförsvarets nästa bokprojekt
8. Gå med i Språkförsvaret!
9. Avbeställning av nyhetsbrevet.
I. SPRÅKFÖRSVARET ANVÄNDER Å, Ä OCH Ö I SIN SYNLIGA WEBBADRESS
Språkförsvarets synliga webbadress är numera http://www.språkförsvaret.se/sf/. Språkförsvaret har haft dubbla webbadresser sedan 2006, men hitintills varit tvingat att använda www.sprakforsvaret.se/sf/ som huvudadress av tekniska skäl. De som fortsätter att använda den senare adressen omdirigeras automatiskt till den förra. Det är ingen mening att inregistrera en adress med diakritiska tecken, om den inte används. Vi hoppas att myndigheter och organisationer med å, ä och ö i sina namn följer vårt exempel.
II. SPRÅKFÖRSVARET OCH VEREIN DEUTSCHER SPRACHE FORMALISERAR SAMARBETET
Språkförsvaret har sedan tidigare ett formellt samarbete med Modersmål-Selskabet i Danmark. Nu har också ett samarbetsavtal slutits med Verein Deutsche Sprache i Tyskland. Detta har utformats på så sätt att Verein Deutsche Sprache och Språkförsvaret har två medlemmar vardera i respektive organisation. Medlemskapen är avgiftsfria. Verein Deutscher Sprache har mer än 34000 medlemmar.
III. PRESSMEDDELANDEN SOM TAGIT SKRUV
Sedan förra nyhetsbrevet har Språkförsvaret skickat ut tre pressmeddelanden "Var ligger 'East Sweden'"? den 26/1, "Dansk får enbart engelskt namn i Sverige?" den 15/4 och "Ge 'Open Streets Stockholm' ett svenskt namn!" den 18/4. Speciellt de två förstnämnda har uppmärksammats i pressen.
IV. WEBBOMRÖSTNING OM FILMTITLAR I NÄTDAGBOKEN
I nätdagboken publiceras av och till webbomröstningar om språkfrågor. Den senaste frågan lyder:
I ett pressmeddelande har Språkförsvaret kritiserat att den danska filmen ”En kongelig affære” har fått den engelska titeln ”A royal affair” i stället för en svensk titel i Sverige. Vad tycker du i principfrågan?
V. TNC HAR UTKOMMIT MED ”BASORD I VÅRA FACKSPRÅK”
Terminologicentrum har nyligen utkommit med den användbara boken ”Basord i våra fackspråk” – se presentationen.
VI. 725 EXEMPLAR AV SPRÅKFÖRSVARETS ANTOLOGI OM SVENSKA SPRÅKET HAR DISTRIBUERATS
Språkförsvaret publicerade i höstas antologin ”Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva” (ISBN 978-91-633-9292-4). Boken är inbunden och på 153 sidor. Upplaga 1000 exemplar, varav 725 i skrivande stund har distribuerats. Antologin finns att beställa hos nätbokhandlare som AdLibris, Aniara, Bokia, Bokliv, Bokus, Ord & Bok, Skivlagret, Svensk Bokhandel och via enskilda bokhandlare.
Närmare 30 recensioner och omnämnanden finns samlade i denna sektion. Köp Språkförsvarets antologi – den är ett viktigt språkhistoriskt dokument och lämpar sig dessutom utmärkt som presentbok! Medlemspriserna gäller självfallet fortfarande.
VII. ENGELSKAN I REKLAMEN – SPRÅKFÖRSVARETS NÄSTA BOKPROJEKT
Språkförsvarets styrelse har beslutat att nästa bokprojekt ska handla om engelskan i svensk reklam. Som många kanske känner till, genomförde vi en kampanj våren 2010. Engelskan i svensk reklam underminerar svenska språkets ställning och är svår att bekämpa med tanke på att aktörerna är mycket resursstarka. Språklagen berör överhuvudtaget inte den privata sektorn. Det har gjorts några omfattande undersökningar i Sverige (2004), Norge och Holland, som samtliga visar att konsumenterna föredrar reklam på sina modersmål. Såvitt vi vet har inga kritiska böcker om reklamspråket, speciellt inte med fokus på engelskan, publicerats i Sverige. Det verkar inte heller bedrivas någon forskning i Sverige om engelska i reklamen i motsats till vissa andra europeiska länder. Det mesta som har skrivits i artikelform, inklusive från Språkförsvaret, har handlat om enskilda fall och kan beskrivas som punktinsatser.
Detta betyder att boken måste innehålla nyskrivet material. Det betyder vidare att vi måste hitta skribenter – många utanför våra egna led – och att vi behöver idéer och uppslag till olika infallsvinklar. Skriv i så fall till [email protected]! Planerad utgivning i februari 2013.
VIII. GÅ MED I SPRÅKFÖRSVARET!
Språkförsvaret är den enda gräsrotsorganisationen i Sverige som försvarar svenska språket gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad och som förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse. Språkförsvaret fokuserar alltså på svenska språkets ställning.
Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och absolut inte knutet till ett visst parti. Alla medlemmar i Språkförsvaret arbetar ideellt och varje krona i medlemsintäkter plöjs ner i seminarier och i webbplatsen. Ju flera medlemmar vi blir, desto mera kan vi uträtta i fråga om opinionsbildning. Om du redan anser att Språkförsvaret gör nytta, finns det all anledning att ansluta sig. Fråga inte vad andra kan göra för svenska språket utan vad du kan göra.
Medlemskap kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här!
Alla inbetalningar som görs före årsskiftet, gäller för 2012. Det finns också en växande grupp på Facebook, som heter Språkförsvarets vänner.
X. AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET
Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.
***
Nätverket Språkförsvaret
http://www.språkförsvaret.se/sf/
http://www.sprakforsvaret.se/sf/
E-post: [email protected]
[email protected]
Kontaktpersoner:
Christer Jansson - tel: 070 309393932
Olle Käll - tel: 026 659188
Per-Åke Lindblom - tel: 070 7782302
Hillo Nordström - tel: 070 5356056
Arne Rubensson - tel: 070 5355501