Sprakforsvaret
   

Folkpartiets svar på frågorna om Stokholms stads språkpolitik

Folkpartiets svar är kursiverade.

 

1. Hur ser ert parti på Stockholms varumärke ”Stockholm – the capital of Scandinavia”? Bör detta varumärke behållas även under nästa mandatperiod?

 

Svar: Varumärket ”Stockholm – the capital of Scandinavia” används av Stockholm Business Region framförallt vid marknadsföring av Stockholms stad i internationella sammanhang. Vi ser i dagsläget ingen anledning till att byta ut det.
 
 
2.  Stockholm stad har flera bolag, som ingår i Stadshus AB, med engelska namn som Stockholm Business Region, Stockholm Visitors Board och Stockholm Entertainment District. Åtminstone de två förstnämnda har tidigare framträtt med svenska namn. Anser ni att detta namnarrangemang ska fortsätta?


Svar: Vi ser en poäng i att kommunala företag som arbetar på en internationell arena och med utländska målgrupper har engelska namn, men föredrar svenska.
 
 
3. Visit Stockholm har endast information på svenska och engelska. Räcker det att Stockholms stad publicerar turistinformation endast på svenska och engelska?

 

Svar: Visit Stockholm erbjuder tryckt turistinformation på ett flertal språk, exempelvis italienska, franska, spanska, tyska, ryska och finska. Information på hemsidan finns dock än så länge enbart på svenska och engelska. Vi tycker mycket väl att hemsidan även ska ha information på fler språk än dessa.
 
 
4. Stockholms stad anordnar för andra året i rad ett evenemang, ”Open Streets”, på Södermalm under sommartid. Namnet används på liknande projekt i vissa storstäder i USA och Kanada. Vad anser ni om bruket av engelska på detta evenemang?


Svar: Vi anser att arrangemang som i huvudsak riktar sig mot en svensk publik bör ha namn på svenska.
 
 
5. Stockholm Business Region publicerade den 13 juni ett pressmeddelande, ”Stockholm launches website for international immigrants”  , som gjorde reklam för den nya webbplatsen ”Moving to Stockholm”. Har talet om ”internationella immigranter” i stället för ”immigranter” någon djupare innebörd i detta sammanhang?

 

Svar: Det är av stor vikt för Stockholm att både näringslivet och forskningsväsendet har tillgång till kvalificerad personal. Att det talas om ”internationella immigranter” är något slarvigt uttryckt då en immigrant per definition är internationell.
 

6. Sverige antog en språklag 2009, vilken i paragraferna 4 till 7 stadgar att svenska är huvudspråk i landet, anger de officiella minoritetsspråken och understryker att ”det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas”. Utgår Stockholms stad från språklagen, när Stockholms stads språkpolitik formuleras och praktiseras?

 

Svar: Språklagen gäller för alla Stockholms stads bolag och förvaltningar och det är vårt allmänna intryck att dessa lever upp till lagens innebörd om användanden och utvecklingen av svenska språket.
 

27/8 2014