Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 7/2006 15/10 2006

Innehåll:

1. Samtliga riksdagspartier besvarade den språkpolitiska enkäten

2. Rundbrev till Sveriges universitet och högskolor – preliminärt resultat

3. Utkast till språklag

4. Gå med i nätverket

5. Avbeställning av nyhetsbrevet

 

I.

SAMTLIGA RIKSDAGSPARTIER BESVARADE DEN SPRÅKPOLITISKA ENKÄTEN

I våras skickade Språkförsvaret ut en språkpolitisk enkät. Några dagar före riksdagsvalet hade alla riksdagspartier besvarat enkäten – läs mer på Aktuellt/Språkpolitisk enkät.

 

II.

RUNDBREV TILL SVERIGES UNIVERSITET OCH HÖGSKOLOR

Med tanke på att varken Utbildningsdepartementet eller Högskoleverket tycktes ha en samlad överblick över förhållandet mellan svenskan och engelskan på högskolan, skickade Språkförsvaret ut ett Rundbrev till Sveriges högskolor den 8/7 2006 med följebrev. Frågorna försöker ringa in och belysa detta problematiska förhållande. När detta skrives, har 24 av 45 av högskolor svarat. Av dessa 24 har 12 högskolor skrivit utförliga svar, 5 kortfattade svar och 7 har meddelat att de av olika skäl inte kan besvara frågorna i sak. Vid ett universitet har flera underenheter avgivit flera olika svar – dessa har räknats som ett utförligt svar. Det är möjligt att det kommer in fler svar – ingen exakt tidsgräns har satts. Det är bättre att högskolorna besvarar rundbrevet, än inte alls.

Svaren återfinns i avdelningen Aktuellt/Språkstatistik .

 

III.

UTKAST TILL SPRÅKLAG

Den 7/9 publicerade ett antal medlemmar i nätverket Språkförsvaret ett utkast till språklag för Sverige – se även följebrev. En språklag för Sverige behöver inte alls vara lång och krånglig utan ska kunna läsas och förstås av varje medborgare. Utkastet skickades till regeringskansliet, utbildnings- och kulturdepartementet, grundlagsutredningen, utbildnings- och kulturutskottet liksom till massmedia.

 

IV.

GÅ MED I NÄTVERKET SPRÅKFÖRSVARET

Vad är det för vits med att gå med i nätverket Språkförsvaret? Språkförsvaret är den enda organisation i Sverige, som fokuserar på förhållandet mellan svenskan och engelskan, på risken för fortsatta domänförluster. Det gör vi därför att vi anser att varje språk har ett egenvärde, varav följer att vi förespråkar mångspråkighet. Om svenskarna inte står upp för sitt eget språk, finns det ingenting som säger att de också kommer att försvara de nationella minoritetsspråken eller invandrarspråken.

Det finns mycket mer skrivet i denna fråga än man tror. Språkförsvarets uppgift är att fånga upp, redovisa och försöka koncentrera alla progressiva idéer i denna fråga. Poängen med nätverket är att vi utbyter idéer med varandra och försöker samordna våra insatser för att åstadkomma största möjliga slagkraft.  Den språkpolitiska enkäten, rundbrevet till Sveriges universitet och högskolor och utkastet till språklag för Sverige är alla resultat av kollektiva diskussioner inom Språkförsvaret. Vi har heller inte tvekat att gå utanför Språkförsvaret för att inhämta synpunkter.

Språkutveckling är inget ödesmättat. Det går att konstruera nationella skriftspråk utifrån lokala dialekter, skapa artificiella språk eller t.o.m. återuppväcka språk från de döda! Varför skulle det då inte gå att försvara svenska språket?!?

Språkförsvarets språkpolitik framgår av ”Vanliga frågor”, ”Utkast till språklag för Sverige” och enskilda medlemmars artiklar.

 

V.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***

Nätverket Språkförsvaret

http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: [email protected]

             [email protected]