Se Språkförsvarets frågor till kandidaterna till EU-parlamentet!
1. Svar: Jag delar åsikten i den strukna meningen. Svenska bör användas utom när det är lämpligare att använda annat språk.
2. Svar: Det är svårt att ha någon åsikt om detta. Tolkning är viktig för att få exakt förståelse, inte bara ungefärlig.
3. Svar: Ja, det är viktigt att vidmakthålla svenskan i EU-arbetet, och att också ledamöterna av Europaparlamentet har goda språkkunskaper i andra stora språk som engelska, tyska och franska.
4. Svar: Nej, jag behärskar svenska bättre än andra språk.
5. Svar: Jag utgår från att jag ska tala svenska, men har inga problem att uttrycka mig i tal och skrift på engelska, och förstår och talar tyska hyfsat och franska något.
6. Svar: Ja, om vi inte hävdar vårt språk i akademiska sammanhang eller i EU-politiska blir det marginaliserat.
7. Svar: Jag delar målsättningen, ett främmande språk utöver engelskan bör varje EU-medborgare erbjudas undervisning i.
8. Svar: Jag ser positivt på att engelskan är arbetsspråk vid mindre överläggningar och sammanträden. Jag har arbetat och undervisat på engelska under ett år i USA och finner att det är både möjligt och stimulerande, och att det går bra att få ett helt funktionellt bruk av engelskan. Men för att hävda svenskan bör svenska brukas i plenum.
vänliga hälsningar
Tuve Skånberg
Tuve Skånberg, ThD Director of the Clapham Institute Eldaregatan 8 S276 60 Skillinge Sweden Phone +46 (0)414-30373 Mobile phone +46 (0)70-6715392 E mail [email protected] www.claphaminstitutet.se www.clapham.se Blogg http://tuveskanberg.wordpress.com
5/4 2009
|