Sprakforsvaret
   

Svar från Pia Kinhult (Moderaterna) 28/4 2009

 

Se Språkförsvarets frågor till kandidaterna till EU-parlamentet!

 

1. Svar: Det var bra. Annars fanns genast en öppning att skapa särskilda skäl och sluta tolka svenska.

 

2. Svar: Svenskar är kunniga i språk en större utsträckning än många andra länder. Samtidigt är det en risk, det finns alltid en risk när du övervärderar dina språkkunskaper, speciellt inom fackområden. Det kan leda till missförstånd och felaktigheter i underlag eller förståelse för Sveriges synpunkter.

 

3. Svar:  Ja, det tror jag. Alltid viktigt att känna sig bekväm med förståelsen.

 

4. Svar: Nej, inte lika bra som svenska. Född enspråkig gör att även om mina andra språkkunskaper är goda blir de aldrig lika goda som svenska.

 

5. Svar: Svenska. Även om jag förstår både engelska, franska och delvis tyska väl så av respekt för mina uppdragsgivare, svenskarna, vill jag använda svenska. Sedan kan jag tänka mig att vid utskott och mindre möten det kan bli en del andra språk vid tillfälle.

 

6. Svar: Jag tycker att det är viktigt att upprätthålla. En del av Europas historia och kultur ligger i våra olika språk. Dessutom riskerar vi att stänga ute människor från förtroendeuppdrag om det ställs högre krav på områden som inte alla lätt kan ta till sig. Det vore ett hot mot demokratin där språk är en viktig pusselbit.

 

7. Svar: Det tycker jag är klokt iofs. Språkkunskap är aldrig en belastning, tvärtom. Samtidigt betyder inte det att vi kan börja använda ett lärt språk som dagligt språk. Men att öka språkkunskapen är viktig. Det kan lika gärna handla om att lära sig kinesiska eller hindi.

 

8. Svar: Svårt att säga. Det har utvecklats en sammanblandad engelska som används av alla icke-engelsk talande. Det är ju bra att vi hittar ett språk som fungerar för många. Samtidigt är det återigen en risk att alla talar ett språk som ingen behärskar. Det är definitivt bra i vardagsfrågor, men kan leda till riskabla missförstånd i viktiga frågor. Franskan är också ett viktigt kulturspråk ur europeisk synpunkt och bör bevaras på sina villkor.

 

Med vänlig hälsning
Pia Kinhult
[email protected]
+46-730533129

28/4 2009