Innehåll:
1. JO har fattat beslut om en rad anmälningar, som gäller tillämpningen av språklagen
2. Gå med i Språkförsvaret!
3. Avbeställning av nyhetsbrevet.
I.
JO HAR FATTAT BESLUT OM EN RAD ANMÄLNINGAR, SOM GÄLLER TILLÄMPNINGEN AV SPRÅKLAGEN
Den 19/2 2010 fattade JO beslut om i fråga om en rad anmälningar, som rör tillämpningen av den språklag som antogs den 1/7 2009. Nedanstående sammanfattning kan också läsas här:
”JO har mottagit ett antal anmälningar mot myndigheter som enligt anmälarna inte följer språklagen. Anmälningarna har gällt användningen av enstaka engelska ord i stället för svenska, bl.a. vid benämningen av offentliga platser samt utformningen av logotyper och liknande. I merparten av ärendena har JO inte ansett att det funnits tillräckliga skäl för kritik. Språklagen innefattar inget allmänt förbud mot att använda engelska uttryckssätt. I många fall rör det sig om lämplighetsfrågor, som lagstiftaren inte haft ambitionen att reglera rättsligt. Enligt språklagen har dock alla myndigheter ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas. Samtliga anmälda myndigheter har därför fått del av besluten och erinrats om detta ansvar. - Besluten i dessa ärenden är i stort sett likalydande. De har diarienummer 4013-2009, 4098-2009, 5830-2009, 6508-2009, 157-2010 och 259-2010.
I ett fall har JO funnit att språklagen inte följts. Det gäller Regeringskansliets bruk av engelska e-postadresser. Utformningen av myndigheters e-postadresser ligger visserligen utanför det kärnområde, där språklagen kräver att endast svenska får användas. Att en sådan adress avfattats på engelska kan inte heller anses utgöra ett hinder mot den möjlighet att kommunicera med svenska myndigheter på svenska som enligt språklagen ska finnas. Men språklagen ålägger även det allmänna ett särskilt ansvar för det svenska språkets användning och utveckling. Ansvarets räckvidd måste bl.a. vara beroende av vilken roll och ställning en myndighet har. Regeringskansliet är därvid unikt. Just dess bruk av enbart engelskspråkiga e-postadresser rimmar illa med det särskilda språkvårdsansvar som från statens sida ställs på myndigheterna. Det har befunnits stå i strid med språklagens krav. - Beslutet finns under diarienummer 3913-2009.”
JO:s beslut uppmärksammades också i pressen, bl.a. av Cecilia Klintö i en TT-artikel, av Johan Hellekant i en artikel i Svenska Dagbladet och av Per-Åke Lindblom i en debattartikel i Aftonbladet.
II.
GÅ MED I SPRÅKFÖRSVARET!
Språkförsvaret är den enda gräsrotsorganisationen i Sverige som försvarar svenska språket gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad och som förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse. Språkförsvaret fokuserar alltså på svenska språkets ställning.
Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och absolut inte knutet till ett visst parti. Alla medlemmar i Språkförsvaret arbetar ideellt och varje krona i medlemsintäkter plöjs ner i seminarier och i webbplatsen. Ju flera medlemmar vi blir, desto mera kan vi uträtta i fråga om opinionsbildning. Om du redan anser att Språkförsvaret gör nytta, finns det all anledning att ansluta sig. Fråga inte vad andra kan göra för svenska språket utan vad du kan göra.
Medlemskap kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här!
Det finns också en växande grupp på Facebook, som heter Språkförsvarets vänner.
III.
AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET
Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.
***
Nätverket Språkförsvaret
http://www.sprakforsvaret.se/sf/
E-post: [email protected]
[email protected]
Kontaktpersoner:
Olle Käll - tel: 026 659188
Per-Åke Lindblom - tel: 070 7782302
Hillo Nordström - tel: 070 5356056
Arne Rubensson - tel: 070 5355501